Nordvegen: Moster

  • 18:00

faceevent_Nordvegen 2017 (002)

Årets festspelframsyning i Moster Amfi!

Sagalitteratur og storslagen natur i historisk samklang.

Moster og Bømlo er en drøm av et utgangspunkt for et Nordvegen-verk: Et eldorado for håndverkere i steinalderen og kjent fra sagatiden som viktig tingsted. I denne konser­ten trekkes natur, fortidsminner og sagalitteratur inn for å belyse hva som gjorde nettopp Moster til et sentralt sted for både konge, prest og handelsmann.

På Moster som i Bekkjarvik har Einar Selvik (Wardruna) og Ivar Bjørnson (Enslaved) med seg forfatter og doktor i norrøn filologi Bergsveinn Birgisson. Med massive toner og levende skildringer suger de fordums minner inn i nåtiden.

Med Nordvegen-konserten avsluttes årets Mostraspel-helg.

Bølgesus fra norrøn tid i nyskapende storverk.

Skipsleia Nordvegen – opphavet til Norges navn – var i 3000 år det som knyttet Norge til verden og verden til Norge. Ivar Bjørnson og Einar Selvik tar oss med på en spektakulær reise langs denne leia, i en musikalsk kjærlighetserklæring til norsk kystkultur og norrøn historie.

I konsertserien Nordvegen bygger Bjørnson og Selvik videre på suksessen Skuggsjá, som de komponerte til Grunnlovsjubileet i 2014. I hver havn som besøkes trekkes stedets unike historie, fra steinalderen til i dag, frem i ord og toner. Instrumenter fra vår egen tid kombineres med bukkehorn, lyre, tagelharpe og andre appa­rater fra vår tidligste musikkhistorie, og på både hardt, mykt og kløktig vis blir vår norrøne tradi­sjon flettet inn i samtiden. Lokale krefter, lokal identitet og ulike musikalske verker gjør hver forestilling helt egen.

De prisdekorerte kunstnerne Bjørnson og Selvik danner med Nordvegen-konsertene, som framføres i Ullensvang, Bekkjarvik, Os og Moster, et akus­tisk og intimt utgangspunkt for det grandiose bestillingsverket Hugsjá, som urfremføres i Grieghallen onsdag 31. mai.

Einar Selvik sang, kraviklyre, diverse historiske instrumenter

Ivar Bjørnson gitarer, effekter, sang

Iver Sandøy trommer, perkusjon, sang

Silje Solberg hardingfele, sang

Håkon Vinje keyboard, sang

Billettar på www.ticketmaster.no og www.bomlo.net

 

Nordvegen-konsertene er et samarbeid mellom Festspillene i Bergen og Agderforskning, Bekkjarvik Eiendom AS, Bekkjarvik Gjestgiveri, Hotel Ullensvang, Lysverket, Moster Amfi, Oseana Kunst- og Kultursenter og Solstrand Hotel & Bad, støttet av RFF Vestlandet. Støttet av Hordaland fylkeskommune.